HuimaUrhon tarina


Äänekoski ja Suolahti. Lähes sata vuotta vihanpitoa ja kilpailua. Kuntaliitos 2007. Suolahtelaiset eivät edellenkään koe olevansa äänekoskelaisia eivätkä äänekoskelaiset myöskään pidä suolahtelaisia äänekoskelaisina. Sitten on Huima ja Urho. Perustettu vuosina 1904 ja 1908. Yli 110 vuotta veristä vihanpitoa seurojen välillä. Jalkapallossa Huima oli viimeisinä vuosikymmeninä vähintään pienen askeleen edellä. Urho kuitenkin voitti Huiman vuonna 2018 historian viimeisessä keskinäisessä ottelussa. Puheiden mukaan Urhon toimijoiden ei ole tarvinnut olla tämän jälkeen hetkeäkään kuivin suin paikallisissa kuppiloissa. Niin paljon vihanpito ihmisille merkitsi. Mitä sitten tapahtui? Huiman joukkue romahti alasarjoihin urheilullisista syistä, kun taas Urhon ikääntyvän rungon pelaajaurat alkoivat vääjäämättä lähestymään päättymistään. Seurat lähestyivät toisiaan. Vanhat sotakirveet oltiin valmiita hautaamaan yhteisen, koko Ääneseudun jalkapallon edun vuoksi. Syksyllä 2021 tapahtui suuri muutos ja suomalaiselle jalkapallokartalle lyötiin uusi nuppineula. Se tuli Paatelan kanavan kohdalle, taajamien puoliväliin ja sen nimi oli HuimaUrho.

Huiman ja Urhon jalkapallon edustusjoukkueet yhdistävät voimansa | Sisä-Suomen Lehti 14.10.2021

HuimaUrhon ensimmäisen kilpailullisen ottelun (Valkealan Kajo - HuimaUrho 1-1 (4-5) 26.2.2022) avauskokoonpano. Takaa vasemmalta: Simo Kähkönen, Anton Lönnqvist, Joni Terho, Jaakko Ruuska, Ilkka Kautto, Riku Ripatti, Toni Viinikainen, Petrus Lukkari, Roni Heinonen, Antti Parviainen, Riku Rautiainen. Edelleen kaudella 2024 joukkueessa mukana olevat lihavoituna. Kuva: Mikko Huttunen


Kaksi ja puoli ensimmäistä vuotta yhteiseloa on nyt takanapäin. Projekti etenee jopa edellä aikataulua, sillä ensimmäinen sarjanousu tuli jo toisella kaudella. Suurin osa Urho-taustaisista pelaajista on siirtynyt tärkeän työn jälkeen sivuun joukkueen toiminnasta. Joukkue on nyt nuori, mutta erittäin kypsä ja kokeneiden pelaajien merkitystä siihen ei voi lainkaan väheksyä.Mikä tärkeintä, joukkueessa kantaa vastuuta käytännössä pelkät omat pojat. Noin 90% joukkueesta on joko Huiman, Urhon tai jopa molempien kasvatteja. Joukkue on pitkästä aikaa erittäin houkutteleva vaihtoehto paluumuuttajille, jotka ovat käyneet haistelemassa muidenkin kaupunkien vauhtia. Merkittävimpänä nimenä voidaan mainita Urhon kasvatti Jonne Porkka, joka saapui kaudelle 2024 Kolmoseen oltuaan edellisen kauden JJK:n avauskokoonpanon pelaaja Ykkösessä. Hän toi mukanaan myös vastaavalla CV:llä liikkuvan Lari Liukkosen, jolla ei ole edes taustaa Äänekoskelta. Useita muitakin pelaajia kulkee Äänekoskella Jyväskylästä, joten edes paljon isomman kaupungin useat joukkueet eivät kykene vastaamaan siihen, mitä HuimaUrholla on tarjota. Kaikkea joukkueeseen liittyvää leimaa yhteisöllisyys. Ihmisistä pidetään huolta, heistä välitetään ja varmistetaan, että jokainen kokee olevansa osana jotain merkittävää.

Juniorijalkapallo Huima

minna.porrassalmi@huimajuniorijalkapallo.fi

@huimajuniorijalkapallo