HuimaUrhon kausi 2022


Äänekosken Huima ja Suolahden Urho yhdistyivät syksyllä 2021. Urho oli juuri varmistanut Vitosen voiton ja samalla paikan Nelosessa. Huima taas oli pyörinyt vuosia Kutosen kärkipäässä saamatta kuitenkaan urheilullista nousua aivan viivan yli. Näytti kuitenkin vahvasti siltä, että kaudelle 2022 nousu Vitoseen olisi saatavilla kabinetin kautta. Näin myös lopulta kävi, ja yhdistymisen jälkeen Huima/Urho löytyi Nelosesta ja Huima/Urho 2 Vitosesta. Vastustajia löytyi tutuista paikoista: Jyväskylästä, Jämsänkoskelta, Keuruulta, Kangasniemeltä... Molempien joukkueiden selkeänä tavoitteena oli säilyttää sarjapaikat ja siten palauttaa vakautta Ääneseudun jalkapalloon. Molemmat joukkueet olivat aikaisempina vuosina harrastaneet todella vahvaa hissiliikettä sarjojen välillä, joten sarjapaikkojen säilyttäminen olisi jo erittäin hyvä saavutus.

Yhdistyminen ei tapahtunut missään nimessä täysin ilman turbulenssia. Molemmista joukkueista löytyi omat leirinsä jotka eivät yhdistymistä joko hyväksyneet lainkaan tai ainakin tekivät selväksi että asia ei heitä miellyttänyt. Myös valmennusrintamalla tapahtui. Kauteen oli tarkoitus lähteä Urhon Vitosen voittoon luotsanneen Marko Ikosen johdolla, mutta muutaman treeniviikon jälkeen huomattiin, että tämä suunnitelma ei pysty toteutumaan. Niinpä apuvalmentajaksi kaavailtu Huima-koutsi Janne Lahti sai vetovastuun historian ensimmäiseen yhteiseen kauteen.

Janne Lahti

Päävalmentaja Janne Lahti maireana talven ensimmäisen joukkueen sisäisen harjoitusottelun aikana.


Yhdistyminen ja nousu Neloseen toi myös omat positiiviset puolensa. Joukkue oli usean vuoden tauon jälkeen taas kiinnostava kohde Ääneseudun futiksen kasvateille, jotka ovat lähteneet kaupungista esimerkiksi korkeamman sarjatason vuoksi muihin seuroihin. Merkittävimmät tällaiset pelaajat olivat ensimmäiselle kaudelle Komeetoista saapuneet Anton Lönnqvist, Jaakko Ruuska ja Riku Ripatti. Lönnqvist toi merkittävän määrän lisätehoja joukkueen hyökkäyspeliin ja keskikentällä ja alakerrassa pelannut Ruuska taas toi johtajuudellaan paljon omaa panostaan esimerkiksi joukkueen harjoittelukulttuuriin. Ripatti taas oli arvokas lisä joukkueen ennakkoon ohuelle maalivahtitilanteelle. Kauden 2022 aikana Anton oli Nelosessa joukkueen jaetusti toiseksi paras maalintekijä seitsemällä osumalla ja Jaakko taas oli joukkueesta eniten minuutteja kerännyt luottopelaaja, joka sai jo ensimmäisen kautensa aikana kantaa myös kapteeninnauhaa. Riku oli kauden puoliväliin saakka joukkueen selkeä ykkösmaalivahti, kunnes paha polvivamma keskeytti kauden ja piti hänet poissa peleistä myös koko seuraavan kauden ajan.

Anton Lönnqvist, Jaakko Ruuska, Eeli Autio, Riku Ripatti

Kuva Lönnqvistin, Ruuskan, Eeli Aution ja Ripatin sopimuksien julkaisu-uutisesta.


Suomen Cup

HuimaUrhon edustusjoukkue osallistui ensimmäisellä kaudellaan uudistuneeseen Suomen Cupiin. Cup oli palautettu jälleen perinteiseen muotoonsa, jossa jokainen Palloliiton seura sai osallistua kilpailuun ja joukkueita putosi kierros kerrallaan pois kunnes mestaruus oli selvillä. Cup antoi etenkin alasarjaseuroille paljon mielenkiintoa, nimittäin vastustajat arvottiin ja vastaan saattoi tulla käytännössä mitä joukkueita tahansa. HuimaUrhon ensimmäiselle kierrokselle tuli heti mielenkiintoa, sillä arvonnan tuloksena oli vieraspelimatka Kouvolaan Valkealan Kajon vieraaksi. Ottelussa joukkueen peli haki vielä luonnollisesti uomiaan, mutta HuimaUrho sai lopulta jatkopaikan rankkarikisan kautta tuloksella 1-1 (4-5). Joukkueen sankarina oli kaksi rankkaria kopannut Ripatti.

HuimaUrho pilkuilla Cupissa jatkoon | Sisä-Suomen Lehti 27.2.2022

Cup-sankari Ripatti vie Huima/Urhon 2. kierrokselle | Keski-Suomen Jalkapalloviikko 26.2.2022

Toisella kierroksella arvonta toi kaivatun kotiottelun, ja siinä vastaan astui toinen täysi tuntemattomuus, Tuusulan Palloseura. Etelän Kolmosta tahkonnut TuPS osoittautui fyysisyydellään ja kokemuksellaan vielä liian kovaksi palaksi HuimaUrholle ja lopputuloksena Äänekosken Ylipainehallilla oli tiukan väännön jälkeen 1-3.


Edustusjoukkue, Keski-Suomen Nelonen

Edustusjoukkueen kausi oli hyvin pitkälti sellainen, kuin ennakkoon pystyi odottamaan. Pelin taso vaihteli valtavasti kauden mittaan ja kokoonpanossa nähtiin luonnollisesti paljon muutoksia. Joukkue kuitenkin osoitti kuuluvansa uudelle sarjatasolle ja sijoittui lopulta yhdeksän joukkueen sarjassa sijalle kuusi. Sarjan todella tasaisessa keskikastissa peräti kolmaskin sija olisi ollut otettavissa, sillä siihen oli matkaa vain kaksi pistettä. Kauden kruunasi päätösottelu Äänekosken Keskuskentällä, jossa reilusti yli satapäinen yleisö tuli seuraamaan kotijoukkueen 8-3 -voittoa Jämsänkosken Ilveksestä. Joukkueesta selkeimmin erottunut yksilö oli 12 maalillaan sekä joukkueen sisäisen, että koko sarjan maalipörssin voittanut Joni Terho.

Joukkueen "ihannekokoonpano":


Roni Heinonen - Joni Terho

Anton Lönnqvist - Mo Bisar - Petrus Lukkari - Lauri Kari

Kalle Keto - Simo Kähkönen - Jaakko Ruuska - Toni Viinikainen

Riku Ripatti

Parhaat maalintekijät TOP 3:

  1. Joni Terho | 12
  2. Anton Lönnqvist | 7
  3. Roni Heinonen | 7

Peliaikakuninkaat TOP 5:

  1. Jaakko Ruuska | 1314min
  2. Joni Terho | 1274min
  3. Simo Kähkönen | 1259min
  4. Mo Bisar | 1213min
  5. Petrus Lukkari | 1170min

Palkitut:

  • Vuoden Pelaaja: Petrus Lukkari
  • Paras Maalintekijä: Joni Terho
  • Vuoden Raataja: Jaakko Ruuska
  • Vuoden Tulokas: Mo Bisar
  • Vuoden Nuori Pelaaja: Teemu Tervakangas

Teemu Tervakangas, Jaakko Ruuska, Petrus Lukkari, Mo Bisar, Joni Terho

Kauden 2022 päättäjäisissä palkitut pelaajat Tervakangas, Ruuska, Lukkari, Bisar ja Terho.

HuimaUrhon kausi 2022 Palloliiton Tulospalvelussa


Kakkosjoukkue, Keski-Suomen Vitonen

Kakkosjoukkue vietti kautensa Vitosessa hyvin kaksijakoisella ja jatkuvasti muuttuvalla ryhmällä. Joukkueessa pelasi paljon sekä Urhon kokenutta kaartia, että Huimassa vielä samaan aikaan B-juniorisarjaa tahkonneita pelaajia. HuHo2 oli Vitosessa todella vahva ryhmä ja tuli sarjassa peräti toiseksi. Kakkosjoukkueen ja edustuksen peleissä käytettiin kohtalaisen paljon samoja pelaajia ja pelaajamateriaali oli usein yksinkertaisesti vastustajia parempi. Useat nuoret pelaajat ottivat kuitenkin komeaa roolia ja nousivat hienosti mukaan miesten pelien vauhtiin.

Parhaat maalintekijät TOP 3:

  1. Lauri Kari | 8
  2. Mo Bisar | 7
  3. Roni Heinonen | 6

Eniten pelattuja otteluita TOP 5:

  1. Jani Kalenius | 17
  2. Mo Bisar | 16
  3. Pasi Leikkainen | 15
  4. Teemu Tervakangas | 15
  5. Jesse Huttunen | 13

HuimaUrho 2:n kausi 2022 Palloliiton Tulospalvelussa

Juniorijalkapallo Huima

minna.porrassalmi@huimajuniorijalkapallo.fi

@huimajuniorijalkapallo